Indirektne restauracije u stražnjem segmentu – kako i kada?

Razvoj dentalne medicine kroz dugi niz godina nam je omogućio veliki izbor dentalnihnadomjestaka u slučaju gubitka zubne strukture iz različitih razloga.

Svaki nadomjestaki ma svoje zašto i zašto ne, odnosno indikacije i kontraindikacije za njegovu izradu i funkciju. Moramo napomenuti da jedan od postulata moderne stomatologije je maksimalna ušteda zubnog tkiva i korištenje biokompatibilnih materijala koji će opravdatisvoju funkciju u sklopu normalne i fiziološke ravnoteže cijelog organizma.

Indirektne restauracije kao što su:

  • Inlay
  • Onlay
  • Overlay
  • Veneerlay

pripadaju grupi “poštednih” nadomjestaka koji se koriste u stražnoj regiji.

Što je što i kad se koristi?

  • Inlay je nadomjestak koji se koristi kad je prisutan kavitet koji ne uključuje zubne kvržice.
  • Ukoliko se nadomjestak uključuje jednu ili više kvržica, tada pričamo o onlay-u.
  • A u slučaju kad kavitet obuhvaća sve kvržice radimo overlay.
  • Veneerlay je moderna kombinacija overlay-a i ljuskice.
Inlay

Moramo napomenuti da su ove indirektne restauracije u stražnjoj regiji rijetko zastupljene svakodnevnoj stomatološkoj praksi, iako nude brojne benefite u usporedbi s drugim, češće korištenim riješenjima.

Overlay

Postoji nekoliko indikacija za izradu gore spomenutih nadomjestaka, kao što su: srednji i veliki kavitet koji obuhvaća jednu ili više kvržica, potrebu saniranja srednjih i velikih kavitetau istom kvadrantu, podizanje verikalne dimenzije u sklopu oralne rehabilitacije, morfološke modifikacije zubi u posteriornoj regiji i još niza njih.

Prednosti za izradu istih, koje bi prevagnule da nam budu rastauracije izbora su: smanjena kontrakcija prilikom polimerizacije, poboljšana svojstva materijala, što podrazumjeva otpornost na abraziju, precizno brtvljenje i kontakti, biokompatibilnost i široka lepeza materijala za izradu koja se nudi.

Što nakon preparacije?

Kad smo završili preparaciju i zaštitili zub od preosjetljivosti, sljedeći korak nam je uzimanje otiska. Precizan otisak je zlatno pravilo za bilo koji indirektni nadomjestak, pa iza ove.

Odabir materijala za trajni nadomjestak nam treba biti shodno indikaciji i stanju zuba, a kreće se od kompozitne smole, litij disilikatne keramike, hibridnih materijala docirkonija. Svaki od spomenutih materijala ima svoje prednosti i nedostatke, pa se prema njima vodimo kad dođe trenutak izbora. Tehničaru u ovoj fazi otiskivanja šaljemo: otisak preparacije, otisak antagonista, zagriz, boju i odabir materijala. Pacijentu u ordinaciji napravimo privremeni nadomjestak, koristeći silikonski ključ uzet prije preparacije.

Zaključak

Inlay, onlay, overlay i veneerlay su nadomjesci koji se nalaze između direktnih restauracija(dentalnih ispuna) i krunica. Ukoliko nam je, a treba nam biti bitna “ušteda” zubne supstance i ukoliko jesu ispunjene indikacije za izradu, ovi nadomjesci nam trebaju biti stvar izbora. Njihova dugovječnost ovisi o pridržavanju pravila u svakoj fazi izrade istih. Možda direktne restauracije će prevagnuti kada je u pitanju inlay, jer u toj situaciji imamo manji defekt zubnog tkiva, bez ukljucivanja kvržica, ali onlay i overlay nam trebaju biti u užem izboru kad pričamo o sanaciji stražnje regije.