Bolje spriječiti nego liječiti

Koliko puta ste do sada čuli gore navedeno?

Pametne su to riječi koje vam mogu uštedjeti vrijeme, živce i novac. One se mogu primjeniti i kada je vaše oralno zdravlje u pitanju.

Preventiva je dio stomatologije i stomatološke prakse koji obuhvaća postupke s kojima se zubna i okolna potporna oralna tkiva održavaju u zdravo i funkcionalno stanje, sa ciljem spriječavanja patoloških promijena kod istih.

Počnimo redom.

Zubi

Zubi, kao tvrda zubna tkiva imaju veliku važnost kod čovjeka. Oni sudjeluju u procesu žvakanja, u formiranju odredjenih vokala(fonacija), pridonose u upotpunjavaju estetsko-vizualnog dojma osobe.

Potporne strukture

Koliko puta vam se desilo da vam desni krvare tijekom četkanja? Ili da osjetite “težak” zadah, pa ste pomislili da će “žvakaća” riješiti sve?

Neodržavanje higijene zubnog mesa zna vas uvesti u začarani krug koji počinje sa upalom gingive, da bi se tijekom vremena ta upala proširila dublje, pa obuhvatila kost i okolne potporne strukture. Krajnji rezultat: zub koji je pomičan i koji gubi svoj funkcijski potencijal i u velikom postotku biva ekstrahiran. I opet, problem sa žvakanjem, fonacijom, estetikom.

A to se dalo jako jednostavno spriječiti.

Idemo objasniti kako spriječiti nastanak karijesa i upalu potpornih tkiva:

Godišnji preventivni i kontrolni pregledi – to je pregled “zlata vrijedan”, a nakon njega ste “mirni” godinu dana. O čem se radi?

Naše doktorice dentalne medicine vam obave pregled zuba i mekih oralnih tkiva, naprave kontrolni ortopan i utvrde stanje kosti i zubnih korijenova, kako bi isključili prisutnost patoloških promijena, odnosno kako bi mogli intervenirati dok su one u početnom stadiju.

Šta je također jako bitno na preventivnom pregledu?

To je potvrđivanje ili otsustvo zubnog kamenca i mekih naslaga na vašim zubima. Ako je karijes glavni krivac za gubljenje zubnih struktura, zubni kamenac je glavni krivac za upalu zubnog mesa, koja može dovesti do parodontopatije i gubitak zuba.

U našoj ordinaciji su vam dostupne usluge ultrazvučnog skidanja zubnog kamenca i uklanjanje mekih naslaga putem pjeskarenja zubi. To jednom do dva puta godišnje nije puno, zar ne?Suma summarum: vi ste sebi najbitniji! Brinite se za svoje oralno zdravlje, jer to je dio vašeg kompletnog zdravlja. I prepustite stručnim doktoricama da vam pomognu da ga sačuvate!

Naručite se na kontrolni pregled i imajte blistav osmijeh! Jer, lijepi osmijeh sva vrata otvara!